Podjetje Nokta Engineering je bilo ustanovljeno leta 2003. Z lastnim razvojem in 25 zaposlenimi so pričeli kot neodvisni proizvajalec detektorjev kovin s sedežem v turškem Istanbulu. Uspešno so združili elektroniko, elektro mehaniko in fiziko ter razvili in izdelali detektorje s katerimi so se uveljavili na svetovnem prizorišču! S kakovostjo in posluhom za uporabnike so postali močna svetovna blagovna znamka Nokta Makro Detectors, ki izvaža v več kot 100 držav na šestih celinah. Od majhnega podjetja s 25 zaposlenimi so zrasli v podjetje z več kot tisoč poslovnimi partnerji po svetu. Leta 2017 je Nokta pridobila status raziskovalnega in razvojnega centra s certifikatom Ministrstva za industrijo in tehnologijo Republike Turčije.
V letu 2020 se Nokta seli v nove, moderne poslovne prostore, ustanovili so novo podjetje, Quall, s katerim se dejavnost širi na področje opreme in naprav za kakovost življenja – tudi na področju medicine.

Na področju detektorjev kovin spada Nokta Makro med vodilne znamke, s svojo kakovostjo se uvrščajo med peščico najuglednejših proizvajalcev v svetu!

Nokta Makro – raziskave in razvoj z mislijo na končnega uporabnika!